lördag 11 juli 2009

Näthat

Ordet näthat finns inte (ännu) i Svenska Akademiens ordlista, men i en artikel på DN:s webbsida används ordet när man talar om hur bloggar blir nedskrivna av elaka kommentarer. Åke Pålshammar, universitetslektor i psykologi, säger i artikeln att människor - och framför allt unga - gör sig av med sin aggressivitet och frustration på nätet och att anonymiteten hjälper till att göra det möjligt. Pålshammar menar också att yttrandefriheten till slut hotar yttrandefriheten då de som utsätts för kommentarerna lägger ner sina bloggar för att de inte orkar längre. Jag tror också att vi alla någon gång råkat ut för "näthat" på något sätt, även om det kanske inte skett i en blogg och inte heller alltid anonymt.

Carolina Gynning har blivit polisanmäld efter att ha lagt ut namn och personnummer på en person som under alias skrivit nedsättande kommentarer i hennes blogg. Jag kikade in i hennes blogg och kommentarerna under ett av nicken är omfattande och grova. Man kan alltför lätt avfärda kommentarerna med att det är någon sjuk människa som inte har något bättre för sig som gör detta. Men det gör ändå inte att det känns bättre för den drabbade och det får det heller inte att upphöra.

I sin spalt på Aftonbladet ställer sig Robert Aschberg på Gynnings sida med orden "Helt rätt Gynning, häng ut kräken!" Aschberg uppmanar egentligen oss alla att hänga ut de anonyma som förstör på nätet: "Nej, det behövs inga nya lagar eller regler för att komma åt dessa cyberrymdens fisiga skvallerkäringar. Det räcker med att hjälpa dem att stå för sina åsikter, genom att ge dem ett ansikte, genom att berätta för alla andra vilka det egentligen är som döljer sig bakom de fjantiga öknamnen. Så låt oss alla hjälpas åt att ­göra nätet till ett mycket trev­ligare ställe. Häng ut de anonyma kräken!"

Jag tror att detta är början till något och i längden tror jag inte anonymiteten/yttrandefriheten för de som utövar näthat vinner. Vad tror du?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar